Chemische peeling

Chemische peeling van de huid is een techniek die ontwikkeld is om rimpels en onregelmatigheden van de huid minder zichtbaar te maken. Door middel van chemische peeling worden de oppervlakkige huidlagen verwijderd. Door de chemische peeling wordt de huid ter plaatse van de rimpel of de onregelmatigheid geëgaliseerd. Ook pigmentafwijkingen kunnen op deze wijze worden verwijderd.

Algemeen

Chemische peeling is een techniek om rimpels en onregelmatigheden van de huid minder zichtbaar te maken. Ook zonbeschadiging en vlekkige pigmentatie van de huid kunnen ermee worden behandeld. Bij chemischepeeling (peeling is Engels voor afpellen, vervellen) wordt de huid door chemicaliën oppervlakkig verwond. Na genezing krijgt de huid een andere structuur dan daarvoor. De huid wordt egaler en gladder. Er zijn verschillende soorten peelings. Oppervlakkige peelings worden gebruikt voor de behandeling van huid met geringe zonbeschadiging en fijne rimpels. Ook vlekkige pigmentatie, wijde poriën en niet al te diepe acne littekens kunnen ermee worden behandeld. Matig diepe en diepe peelings worden toegepast voor de verbetering van sterk zonbeschadigde huid met diepe rimpels en groeven of voor het minder zichtbaar maken van grove acne littekens. Oppervlakkige peelings kunnen, als dat nodig is, meerdere keren achter elkaar worden toegepast. Voor een chemische peeling moet u naar de plastisch chirurg.

Werkwijze

Bij een chemische peeling wordt een vloeistof op de huid aangebrachtwaaraan chemicaliën zoals trichloorazijnzuur of vloeibaar fenol zijntoegevoegd. De vloeistof heeft even tijd nodig om in te werken. Als depeeling diep moet zijn, wordt de concentratie chemicaliën verhoogd. Ookkan de huid afgedekt worden, bijvoorbeeld met pleisters. Het inwerkenvan de vloeistof geeft een schrijnend gevoel. Van tevoren moet de huidgoed schoon zijn. Chemische peeling vindt plaats zonder algehele ofplaatselijke verdoving. Bij een diepe peeling, waar-bij vloeibaar fenolin een hoge concentratie wordt gebruikt, komt u aan de hartbewaking teliggen. Dat is nodig omdat fenol als bijwerking heeft dat hethartritmestoornissen kan veroorzaken. Als u aan de hartbewaking ligt,kan de arts con-troleren of alles veilig verloopt.

Na chemische peeling

Na afloop van een chemische peeling wordt uw huid soms eerst verbonden.Het kan ook voorkomen dat de behandelde huid direct ingesmeerd wordtmet zalf of crème. Deze behan-deling moet u thuis voortzetten. Uw arts kan u adviseren welke zalf of crème u het beste kunt gebruiken. In de meeste gevallen is de huid na een paar dagen genezen en is het resultaat van de peeling zichtbaar. De behandelde huid blijft nog een aantal maanden rozerood van kleur. U mag er gedurende die tijd niet mee in de zon zitten en ook niet onder de zonnebank.

Risico's en complicaties chemische peeling

Bij chemische peeling bestaat het risico dat er pigment afwijkingen optreden in de behandelde huid. Hypopigmentatie (minder pigmentatie) komt het meeste voor. U kunt ook last krijgen van hyperpigmentatie (meer pigmentatie). Soms trekken deze pigmentstoornissen nog bij, maar soms ook niet. Om hyperpigmentatie te voorkomen mag u na een peeling enkele maanden niet met de behandelde huid in de zon of onder de zonnebank. Een heel enkele keer krijgen patiënten na een peeling last van jeuk of roodheid van de huid. Ook komt het af en toe voor dat de huid dunner wordt als gevolg van een peeling. Als een peeling te diep is geweest, kunnen er littekens ontstaan.

Veilig in het Amphia ziekenhuis

Plastische Chirurgie Breda

Binnen de muren van het Amphia ziekenhuis bieden wij de plastische chirurgie in de volledige breedte aan. Plastische chirurgie bestaat uit Reconstructieve chirurgie, Hand en pols chirurgie en Cosmetische chirurgie. Wij streven binnen ons team naar de hoogst mogelijke kwaliteit en wij hebben oog voor persoonlijke aandacht en details. Wij vinden het erg belangrijk dat u tevreden bent met het behaalde resultaat.

Maak een afspraak