Gesloten Peesletsel

Soms scheurt een buigpees spontaan af. Meestal is dat de diepe buigpees van de ringvinger. Deze scheurt dan los van het bot, zonder dat er een open wond of trauma is. Soms scheurt ook een botfragment mee af met de pees.

Hoe ontstaat gesloten buigpeesletsel?
Over het algemeen ontstaat gesloten buigpeesletsel tijdens sporten. Klassiek is de tackle bij rugby waarbij de vingertop blijft haken achter het shirt van de tegenstander.

Klachten

De diagnose is door middel van eenvoudig lichamelijk onderzoek vast te stellen. Maar omdat er niet altijd aan gedacht wordt of omdat de patiënt in eerste instantie denkt dat het wel meevalt, wordt de diagnose meestal laat gesteld. Het uiteinde van de pees is soms voelbaar in de handpalm of in de vinger en zwelt gedurende de eerste dagen op. Dit kan de resterende functie van de vinger beperken.

Behandeling

Gesloten buigpeesletsel is op verschillende manieren te behandelen.

Wanneer de diagnose snel gesteld wordt, kan de pees soms nog direct teruggeplaatst worden op het bot. Vaak wordt dit gedaan met behulp van botankers.

Indien de pees te lang geleden (meer dan 72 uur) is afgescheurd, zijn er verschillende opties. De pees kan operatief worden verwijderd, de arts kan besluiten niets te doen, of er kan een peesreconstructie verricht worden. De arts zal met u bespreken wat de voor- en nadelen van deze opties zijn.

Een peesreconstructie is een intensief traject met veel handtherapie en minimaal twee operaties. Eerst moet er een tunneltje gemaakt worden voor de pees. Daarvoor wordt een 'spacer' gebruikt, een siliconen buisje dat op de oude plek van de pees wordt gelegd. Na 8 tot 12 weken volgt een tweede operatie waarbij een pees uit de arm of het been wordt getransplanteerd naar de vinger. Op die manier kunt u uw vinger weer buigen en strekken.

Om te voorkomen dat er verklevingen tussen de buigpezen ontstaan, is het belangrijk om meteen en op een verantwoorde manier met uw vinger te gaan oefenen onder begeleiding van een handtherapeut.

De operatie vindt meestal plaats in dagverpleging.

Veilig in het Amphia ziekenhuis

Plastische Chirurgie Breda

Binnen de muren van het Amphia ziekenhuis bieden wij de plastische chirurgie in de volledige breedte aan. Plastische chirurgie bestaat uit Reconstructieve chirurgie, Hand en pols chirurgie en Cosmetische chirurgie. Wij streven binnen ons team naar de hoogst mogelijke kwaliteit en wij hebben oog voor persoonlijke aandacht en details. Wij vinden het erg belangrijk dat u tevreden bent met het behaalde resultaat.

Maak een afspraak