Wisselen borstimplantaten

Het lichaam reageert op de prothese door een dun bindweefsellaagje (kapsel) rondom de prothese te vormen. Dit gebeurt bij iedereen en is normaal. Soms reageert het lichaam te sterk en wordt er een vrij stug en hard kapsel gevormd. De prothese wordt dan door het kapsel tot een harde bol gevormd. Deze kan gevoelig en pijnlijk zijn en er onnatuurlijk uit zien. Het betekent niet dat de prothese wordt afgestoten of dat er een infectie is opgetreden. Het is onmogelijk te voorspellen bij wie dit gebeurt. Het komt wel voor dat er een verschil in kapselvorming is tussen twee borsten van dezelfde patiënt. 

De borstprothesen die worden gebruikt voldoen aan alle eisen die door de Inspectie van de Volksgezondheid zijn gesteld. De kans op kapot gaan of doorlekken is door de hoge kwaliteit van deze goedgekeurde prothesen zeer klein. De laatste jaren is de kwaliteit van de borstprothesen enorm verbeterd.

Indien het toch noodzakelijk is dat uw borstprothesen worden verwisseld dan zal dit in principe gebeuren via het oude litteken (onder de borst, in de borstplooi).

Siliconen prothesen

Borsten kunnen worden vergroot door implantatie van prothesen. Deze bestaan uit een siliconenomhulsel, gevuld met een siliconengel. De vorm is rond of druppelvormig (anatomisch). Wij gebruiken micro-getextureerde prothesen van het merk Mentor. 

Er is recent veel aandacht in de media voor het gebruik van siliconen borstimplantaten. Wij zien dat dit tot vragen of ongerustheid kan leiden. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) heeft een document opgesteld met antwoorden op vragen naar aanleiding van deze media aandacht. Voor meer informatie over de risico's van het gebruik van siliconen borst implantaten verwijzen we u naar de chirurgische bijsluiter van de NVPC.

Operatie

Onder algehele narcose worden de prothesen verwisseld via het oude litteken. De prothesen worden hierbij in de meeste gevallen onder de grote borstspier geplaatst. De wonden worden gehecht met zeer fijn hechtmateriaal. Er worden drains ingebracht die bloed en vocht uit de wond kunnen afvoeren.

Na de operatie

Na de operatie worden de borsten verbonden en krijgt u een elastische band om. In de meeste gevallen is het een opname van 2 dagen. De drains worden meestal verwijderd na 1 dag. U kunt dan het eindresultaat nog niet beoordelen. Dit is pas mogelijk na ongeveer zes weken.

Als u naar huis gaat, mag u niet zelf autorijden, zorg er dus voor dat iemand u op komt halen.
Voordat u naar huis gaat, wordt door de verpleegkundige duidelijk uitgelegd hoe u de wonden moet verzorgen en wat u wel en niet mag doen. En er wordt een afspraak gemaakt voor controle op de polikliniek. Tijdens dit bezoek worden zonodig de hechtingen verwijderd. Tot zes weken na de operatie mag u geen zwaar lichamelijk werk verrichten en niet sporten.

Veilig in het Amphia ziekenhuis

Plastische Chirurgie Breda

Binnen de muren van het Amphia ziekenhuis bieden wij de plastische chirurgie in de volledige breedte aan. Plastische chirurgie bestaat uit Reconstructieve chirurgie, Hand en pols chirurgie en Cosmetische chirurgie. Wij streven binnen ons team naar de hoogst mogelijke kwaliteit en wij hebben oog voor persoonlijke aandacht en details. Wij vinden het erg belangrijk dat u tevreden bent met het behaalde resultaat.

Maak een afspraak