Mallet vinger

Wat is een mallet vinger?

Bij een mallet vinger (hamervinger) scheurt de strekpees los van de aanhechting van het bot van het laatste vingerkootje. Hierdoor kunt u dit kootje niet meer zelf strekken.

 
 

Hoe ontstaat een mallet vinger?

De strekpees kan scheuren als u de gestrekte vinger hard stoot, bijvoorbeeld bij het opmaken van uw bed of bij het sporten. Daarbij kan ook een stukje bot afscheuren. Dan gaat het topje hangen en dit kunt u dan niet meer strekken.

Klachten

Een mallet finger geeft zwelling en pijn rondom het laatste vingerkootje. Het topje van uw vinger blijft in een gebogen stand staan en kunt u niet meer actief strekken. Het topje kunt u wel met hulp van uw andere hand strekken. In het dagelijks leven stoot u uw mallet finger makkelijk en blijft u snel achter iets haken.

Behandeling

Een mallet finger is met of zonder operatie goed te behandelen. Het doel van de behandeling is dat u uw vinger weer actief kunt strekken en buigen.

 

Rust en Handtherapie

De afgescheurde pees kan herstellen door spalk- en oefentherapie onder begeleiding van de handtherapeut. Gedurende de eerste 6 tot 8 weken moet het topje van uw vinger in een beschermend malletspalkje. Voor een optimaal herstel moet u de spalk dag en nacht dragen. De andere gewrichten kunt u gewoon bewegen. Daarna bouwt u de spalktherapie af en start u oefeningen waarbij u mobiliteit, belastbaarheid en kracht langzaam aan opbouwt. Na ongeveer 12 weken kunt u alle dagelijkse handelingen weer verrichten.

 

Operatie en handtherapie

Als behalve de strekpees ook een stukje bot is afgescheurd, kan een operatie nodig zijn. Dit is afhankelijk van de grootte van het botstukje en of u een open wond hebt. Tijdens de operatie zet de chirurg het stukje bot en de afgescheurde pees weer vast. Na de operatie ziet de behandeling er hetzelfde uit als hierboven beschreven.

Voor meer informatie zie ook onze digitale folder.

 
 
 
Veilig in het Amphia ziekenhuis

Plastische Chirurgie Breda

Binnen de muren van het Amphia ziekenhuis bieden wij de plastische chirurgie in de volledige breedte aan. Plastische chirurgie bestaat uit Reconstructieve chirurgie, Hand en pols chirurgie en Cosmetische chirurgie. Wij streven binnen ons team naar de hoogst mogelijke kwaliteit en wij hebben oog voor persoonlijke aandacht en details. Wij vinden het erg belangrijk dat u tevreden bent met het behaalde resultaat.

Maak een afspraak