Oorcorrectie

Flaporen, ook vaak zeiloren of afstaande oren genoemd, komen veel voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Het is mogelijk de oren de corrigeren en de operatie wordt uitgevoerd vanaf de leeftijd van ongeveer vijf jaar.

Werkwijze

Het corrigeren van flaporen kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd, maar gebeurt meestal onder volledige narcose. Dagopname is dan noodzakelijk en u heeft eerst nog een afspraak met de anesthesioloog. Hij informeert u over de verdoving en de voorbereidingen.

In overleg wordt bepaald wat voor u de beste methode is. Voor kinderen adviseren wij de operatie onder narcose te laten uitvoeren.

De operatie

Tijdens de operatie wordt een snee gemaakt aan de achterkant van het oor. Het kraakbenige skelet wordt geremodelleerd door het kraakbeen gedeeltelijk in te snijden, om te buigen en vast te hechten in de gewenste vorm. Het stukje huid dat aan de achterkant van het oor overblijft als het oor dichter tegen het hoofd aankomt, wordt verwijderd. Zonodig wordt een teveel aan kraakbeen verwijderd. De wondjes worden meestal met oplosbare draad gehecht.

Na de operatie

U krijgt u een verband om het hoofd wat meestal 5 dagen moet blijven zitten om de oren in de nieuwe stand te laten genezen. Het wassen van uw haar zult u dus moeten uitstellen. Als het verband verwijderd is, moet u nog ongeveer 2 tot 6 weken ’s nachts een haarband dragen ter bescherming van uw oren. Ook overdag moet u voorzichtig zijn en mag u de eerste week niet bukken om stuwing naar het hoofd te voorkomen.

Het komt vaak voor dat de oren nog wekenlang wat rood en gezwollen zijn. Ook kan het gevoel enige weken verminderd of soms juist vermeerderd zijn. Dit is normaal en verdwijnt vanzelf. Tegen de pijn kunt u pijnstillers innemen, bijvoorbeeld paracetamol.

Na ongeveer een week wordt u volgens afspraak op de polikliniek terugverwacht om het verband te laten verwijderen en de wondjes te laten inspecteren. Na ongeveer drie weken worden de resten van de oplosbare hechtingen verwijderd en na zes weken wordt het eindresultaat beoordeeld.

Resultaten

Na een oorcorrectie kunt u een duidelijke verbetering van de stand van de oren verwachten, maar geen perfectie. Ook is absolute symmetrie van de stand van de oren vrijwel onmogelijk. Er komt een litteken achter het oor. Na volledige genezing zal het litteken door de plaats niet opvallen.

Voor en na de operatie

Veel gestelde vragen

 • Waar zitten de littekens na een oorcorrectie?

  De littekens bevinden zich achter het oor in de plooi. De hechtingen lossen vanzelf op. 

  In het begin zijn de littekens vurig rood van kleur en stug , na verloop van tijd en door zorgvuldig masseren rijpen de littekens uit en kunnen ze meer de kleur krijgen van de huid en achter het oor vallen ze niet op.

 • Mag ik douchen na de operatie?

  Ja, na de operatie mag u de volgende dag douchen, echter het oorverband moet  droog blijven. Na ongeveer 5-7 dagen gaat het verband af en dan mogen de oren nat worden.

 • Hoe lang kan ik niet werken?

  Dat hangt  behoorlijk af van uw werkzaamheden. De eerste week heeft u nog het verband om uw oren. Het is dan ook beter niet zwaar te tillen, te bukken of te persen, om druk op uw hoofd/oren te vermijden. 

  Over het algemeen bent u na een week weer toonbaar.  De oren zijn dan nog wel wat donkerder van kleur , wat gezwollen en gevoelig, maar verstopt onder het haar zie je daar niks van. Natuurlijk kunt u, werkend achter de computer thuis, met niet teveel pijn, direct de volgende dag weer aan de slag.

Veilig in het Amphia ziekenhuis

Plastische Chirurgie Breda

Binnen de muren van het Amphia ziekenhuis bieden wij de plastische chirurgie in de volledige breedte aan. Plastische chirurgie bestaat uit Reconstructieve chirurgie, Hand en pols chirurgie en Cosmetische chirurgie. Wij streven binnen ons team naar de hoogst mogelijke kwaliteit en wij hebben oog voor persoonlijke aandacht en details. Wij vinden het erg belangrijk dat u tevreden bent met het behaalde resultaat.

Maak een afspraak