Littekencorrectie

In een aantal gevallen geneest een litteken niet mooi na een operatie. Door aanmaak van te veel littekenweefsel wordt het litteken breed en/of dik. Een aantal oorzaken hiervan kunnen zijn: wondinfectie, onvoldoende rust na de operatie, te veel spanning op de wondranden, lelijke wondgenezing door erfelijke aanleg (met name bij mensen met een donkere huidskleur).

Het is mogelijk deze littekens operatief te corrigeren. De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving of onder volledige narcose. Vooraf wordt bepaald wat voor u de beste behandeling is. Afhankelijk van de plaats en de grootte van het litteken kunnen meerdere correcties noodzakelijk zijn.

Als de operatie onder plaatselijke verdoving plaatsvindt, hoeft u niet nuchter te zijn. Als u onder volledige narcose geopereerd wordt, is een dagopname noodzakelijk en heeft u eerst nog een afspraak met de anesthesioloog. Hij informeert u over de verdoving en de voorbereidingen.

Operatie

Vóór de operatie tekent de plastisch chirurg het deel van het litteken af dat verwijderd moet worden.
Het oude litteken wordt verwijderd en de nieuwe wond wordt met fijn hechtdraad gehecht.

Na de operatie

Het is belangrijk dat u de eerste weken probeert de wond zoveel mogelijk te ontlasten. Veel beweging in het wondgebied en spanning op de wond veroorzaken een lelijk litteken. De wond mag soms niet nat worden.
De hechtingen worden, indien nodig en afhankelijk van de plaats van het litteken, verwijderd na één tot drie weken.
In het begin is een litteken altijd rood, maar na verloop van tijd wordt het steeds lichter van kleur.
De eerste zes weken is het sterk af te raden om met het nieuwe litteken in de zon of onder de zonnebank te gaan. Dit zal de wondgenezing zeker nadelig beïnvloeden.

Veilig in het Amphia ziekenhuis

Plastische Chirurgie Breda

Binnen de muren van het Amphia ziekenhuis bieden wij de plastische chirurgie in de volledige breedte aan. Plastische chirurgie bestaat uit Reconstructieve chirurgie, Hand en pols chirurgie en Cosmetische chirurgie. Wij streven binnen ons team naar de hoogst mogelijke kwaliteit en wij hebben oog voor persoonlijke aandacht en details. Wij vinden het erg belangrijk dat u tevreden bent met het behaalde resultaat.

Maak een afspraak