Reuma chirurgie

Reuma is een ziekte die gewrichten en pezen aantast. Die aantasting varieert enorm tussen patiënten en ook zijn niet alle gewrichten en pezen even ernstig aangedaan. Momenteel is behandeling met medicijnen het belangrijkste om schade aan pezen en gewrichten zoveel mogelijk te voorkomen. Wij werken dan ook zeer nauw samen met reumatologen. Ook is het essentieel dat goed wordt geëvalueerd welke beperkingen u heeft en welke functies er met name belangrijk zijn in uw dagelijks leven. Hierna kunnen wij samen met u bepalen hoe wij u het beste kunnen helpen.

De zorg voor een hand met reuma verschilt veel van de zorg die een gezonde hand nodig heeft na bijvoorbeeld een ongeval. Bij reuma gaat de aandoening toch regelmatig in mindere of meerdere mate door. Ook zijn de weefsels vaak veel kwetsbaarder.

Behandeling

Heeft u reuma, dan zijn er vijf soorten behandelingen:

  • Synovectomieën van gewrichten

Het weghalen van zoveel mogelijk aangedaan weefsel in gewrichten om ze zo lang mogelijk goed te houden

  • Synovectomieën van pezen

Het schoonmaken van buig- en strekpezen om de levensduur te verlengen

  • Peesoperaties

Als pezen al geknapt zijn door de aantasting door de reuma kan de functie (bijvoorbeeld het strekken van de vingers) meestal overgenomen worden door een andere pees. Dit wordt ook wel peestranspositie genoemd

  • Gewrichtsvervanging

Als een gewricht al kapot is, is het vaak mogelijk om dat gewricht te vervangen. Het resultaat van deze operatie is onder meer afhankelijk van de weefsels eromheen: het resultaat op pijn is zeer voorspelbaar, het effect op de beweeglijkheid veel minder. Een voorbeeld van een kunstgewricht is de polsprothese

  • Artrodese/vastzetten van gewrichten

Wanneer gewrichten zo aangedaan en instabiel zijn dat een gewrichtsvervanging geen goede oplossing meer is, kunnen we gewrichten vastzetten. Sommige gewrichten hebben ook meer aan stevigheid dan aan beweeglijkheid. Ook dan wordt ervoor gekozen om een gewricht vast te zetten, bijvoorbeeld de pols.


Voor het inventariseren, het behandelen, het nabehandelen en het begeleiden van patiënten met reuma is het absoluut essentieel dat de hele behandeling geïntegreerd is. Dat wil zeggen dat een reumatoloog en de handtherapeuten er direct bij betrokken zijn.

Het herstel verloopt meestal trager dan gemiddeld doordat de genezing en de afweer verminderd zijn. Er volgt na de behandeling een intensieve begeleiding door de revalidatieartsen en handtherapeuten. Zij zorgen ervoor dat gewrichten zo soepel mogelijk blijven en pezen zo goed mogelijk blijven glijden. Daarnaast maken zij allerlei spalken om de functie zo goed mogelijk te ondersteunen.

Veilig in het Amphia ziekenhuis

Plastische Chirurgie Breda

Binnen de muren van het Amphia ziekenhuis bieden wij de plastische chirurgie in de volledige breedte aan. Plastische chirurgie bestaat uit Reconstructieve chirurgie, Hand en pols chirurgie en Cosmetische chirurgie. Wij streven binnen ons team naar de hoogst mogelijke kwaliteit en wij hebben oog voor persoonlijke aandacht en details. Wij vinden het erg belangrijk dat u tevreden bent met het behaalde resultaat.

Maak een afspraak